Najświeższe, aktualne informacje zamieszczane są w górnej części każdej otwieranej strony czy zakładki menu tematycznego co oznacza, że przeglądając nasze strony - z góry do dołu przesuwamy się od najświeższych do najstarszych, publikowanych wiadomości.
INSTRUKCJA PORUSZANIA SIĘ PO NASZEJ STRONIE BIP, CZYLI CO ZAWIERAJĄ ZAKŁADKI MENU:
I. MENU PODMIOTOWE – krótka informacja na temat zadań Inspekcji Weterynaryjnej oraz dane kontaktowo-adresowe do Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz wszystkich pracowników, a także statut i schemat organizacyjny Inspektoratu.
II. MENU TEMATYCZNE:
Jak załatwić sprawę – informacje na temat sposobu i czasu załatwiania spraw oraz wysokości opłat za czynności urzędowe.
Zarządzenia i procedury – informacje na temat ważnych regulaminów, zarządzeń i procedur Inspekcji Weterynaryjnej.
Ochrona zdrowia zwierząt – informacje z zakresu ochrony zdrowia zwierząt oraz wnioski, zgłoszenia i wymagane oświadczenia dla posiadaczy zwierząt.
Ptasia grypa – aktualne informacje na temat ptasiej grypy w powiecie międzychodzkim oraz wymagań w zakresie bioasekuracji podmiotów utrzymujących drób i inne ptaki.
Afrykański pomór świń ASF – aktualne informacje na temat ASF w powiecie międzychodzkim oraz wymagań w zakresie bioasekuracji podmiotów utrzymujących trzodę chlewną, a także wzory dokumentów wymagane podczas kontroli gospodarstw w zakresie bioasekuracji - zawarte w pod zakładce „zasady bioasekuracji / wzory dokumentów” oraz wniosek o pozwolenie na przemieszczenie trzody w strefie objętej ograniczeniami. Zawarte są również informacje na temat sposobów zapobiegania w rozprzestrzenianiu się ASF w pod zakładce "Stop ASF" oraz przykładowe plany bezpieczeństwa biologicznego dla gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną.
Bezpieczeństwo Żywności – informacje dla podmiotów z zakresu bezpieczeństwa żywności, zasady uboju trzody chlewnej dla produkcji mięsa na użytek własny wraz z powiadomieniem o zamiarze przeprowadzenia uboju, wzory wniosków wymagane dla rozpoczęcia działalności w zakresie sprzedaży żywności pochodzenia zwierzęcego oraz informacje na temat zasad uboju z konieczności zwierząt kopytnych poza rzeźnią.
Pasze i utylizacja – wnioski i oświadczenia dla podmiotów działających na rynku pasz oraz w pod zakładce „Dokumentacje dla gospodarstw” - wzory dokumentów dla gospodarstw prowadzących żywienie zwierząt i produkcję zbóż.
Ogłoszenia – archiwalne i aktualne ogłoszenia z zakresu działania Inspekcji, w tym nabory kandydatów do zatrudnienia na wolne stanowiska oraz na wyznaczenia do wykonywania czynności urzędowych.
Zamówienia publiczne – archiwalne i aktualne zamówienia publiczne związane z obowiązkiem publikacji na stronie.
Sprawozdania finansowe – sprawozdania finansowe jednostki za ubiegłe lata.
Informacja Publiczna - zasady udostępniania informacji publicznej na wniosek wraz ze wzorem wniosku w wersji edytowalnej i w postaci formularza. W pod zakładce znajdują się informacje na temat ponownego wykorzystywania informacji sektora publicznego.
Rejestry, Ewidencje - informacja o prowadzonych rejestrach i ewidencjach w Inspektoracie.
III. MENU GÓRNE:
Aktualności – informacje na temat aktualnych, ważnych wydarzeń w zakresie działania Inspekcji.
RODO – informacje na temat administrowania danymi chronionymi prawem oraz kontakt do inspektora ochrony danych.
Dostępność – deklaracja dostępności Inspektoratu dla osób ze szczególnymi potrzebami, raport dostępności i plan działania w zakresie dostępności oraz wzór wniosku o zapewnienie dostępności dla osób ze szczególnymi potrzebami.
Instrukcja – instrukcja obsługi i poruszania się po stronie oraz informacje w sprawie stałych i zmiennych elementów strony.
Redakcja – dane kontaktowe do zespołu redakcyjnego strony.
BIP.gov.pl – przekierowanie do strony głównej Biuletynu Informacji Publicznej serwisu RP.
Wykaz lecznic – dane adresowe do lecznic weterynaryjnych powiatu międzychodzkiego.
Przydatne linki – adresy stron internetowych (linki zewnętrzne) jednostek współpracujących lub bezpośrednio związanych z Inspekcją Weterynaryjną.
Skróty/Objaśnienia - informacje na temat skrótów, które mogą być używane na stronie.
ELEMENTY STAŁE:
Niebieskie przyciski dedykowane osobom niepełnosprawnym, ułatwiające dostęp do treści biuletynu.
Szukaj – element strony służący do wyszukiwania za pomocą słów kluczowych. Wpisz w okienku szukany tekst, a następnie kliknij "lupkę" lub klawisz Enter.
Informacja o jednostce – po lewej stronie logo BIP (przejście do strony głównej BIP), po prawej stronie opcjonalnie może być logo jednostki, która prezentuje Biuletyn (może umożliwiać przejście do strony WWW jednostki).
MENU LEWE:
a) Menu podmiotowe - informacje podmiotowe o jednostce.
b) Menu tematyczne – informacje szczegółowe dotyczące jednostki.
MENU GÓRNE (opcjonalnie):
dodatkowe informacje opublikowane w biuletynie
Każde Menu składa się z linków. Po kliknięciu na jeden z elementów menu, po prawej stronie pojawią się informacje w nim zawarte.
W przypadku zastosowania w Menu podelementów (opcjonalnie):
Strzałka trójkątna w dół "Rozwiń" - oznacza możliwość rozwinięcia zawartości danego elementu (informacje szczegółowe, podrzędne).
Strzałka trójkątna w górę "Zwiń" - oznacza możliwość zwinięcia zawartości danego elementu
Skróty klawiaturowe:
"TAB" - przejście pomiędzy poszczególnymi elementami
W przypadku zastosowania wyskakującego komunikatu startowego: zamknąć okno komunikatu klawiszem "Ecape"
W przypadku zastosowania dodatkowych podelementów w Menu: rozwijać/zwijać pozycje menu lewostronnego klawiszami "Ctrl+Strzałka w dół", oraz "Ctrl+Strzałka w górę".
ELEMENTY ZMIENNE:
Linki - dalsze przemieszczanie się w ramach struktury jednostki (między stronami Biuletynu) umożliwiają linki. Link, jest to aktywny tekst, najczęściej niebieski, podkreślony. Po kliknięciu na link otwiera się strona, z którą jest on powiązany.
Możliwe rodzaje linków:
a) linki wewnętrzne - to linki do stron wewnętrznych biuletynu
b) linki zewnętrzne - to linki do zewnętrznych stron WWW, poza biuletynem
c) linki do plików - umożliwiają pobranie lub otworzenie pliku
d) linki do adresów e-mail - to aktywny adres skrzynki pocztowej
Pobieranie plików – w Biuletynie znajdują się również treści zapisane w plikach. W ten sposób zapisane są zazwyczaj dokumenty o dużej objętości, oraz treści o specyficznym przeznaczeniu (np. wnioski do pobrania, druki). Po kliknięciu na link prowadzący do pliku zazwyczaj (zależy od przeglądarki internetowej) otwiera się okno, w którym możemy wybrać, co chcemy zrobić z plikiem – pobrać, czy otworzyć.
METRYCZKA DOKUMENTU- zawiera szczegółowe dane dotyczące pliku, datę utworzenia, autora, opis, typ i wielkość. W serwisie widoczna jest przy pliku ikonka jako literka "i" w granatowym kółeczku. W celu wyświetlenia zawartości metryczki należy kliknąć w ikonkę, aby zamknąć metryczkę należy kliknąć w szare pole z treścią.